ADIYAMAN BESNİ İLÇE MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

12 Mart 1921 İstiklal Marşı´nın Kabulü ve Mehmet Akif ERSOY´u Anma Programı

12 Mart 1921 İstiklal Marşı´nın Kabulü ve Mehmet Akif ERSOY´u Anma Programı

12 Mart İstiklal Marşının Kabulünün Yıl Dönümü Kutlama Ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma İlçe Programı İlçemiz Besni Şehit Eren Kupal Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi salonunda, Besni Şehit Eren Kupal Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi Öğretmen ve Öğrencileri tarafından hazırlandı.

Programa İlçe Kaymakamı Çağlayan KAYA, Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa ÖZTÜRK, İlçe Milli Eğitim Müdürü Neşet YAZAR ve İlçe Kurum Müdürleri katıldı.

İstiklal Marşı ve Saygı duruşunun ardından Günün Anlam ve Önemini belirten Açış konuşma,SAFAHAT Bilgi yarışması ödül töreni programı ve  İstiklal Marşı Oratoryo ve piyes gösterisi ile program sona erdi.

Günün anlam ve önemini belirten konuşma Okul Tarih Öğretmeni Hüsnü Köse tarafından yapıldı. Konuşmada;

Sayın Kaymakamım, değerli protokol üyeleri, kıymetli misafirler;

Milletlerin hayatında geleceklerine yön veren, önemli olaylarda kilometre taşı niteliğinde abidevi şahsiyetler vardır. Genç nesillerin iyi yetişmeleri, geleceğe güvenle bakabilmeleri, millet hayatında yeni değerlerin ortaya çıkabilmesi ve milli şuuru ayakta tutabilmek için bunları hatırlamak gerekir. İşte  kahramanlık destanımız, heybetli kimliğimiz, yurt severlik ve özgürlük aşkımız İstiklâl Marşı ve milletimizin sinesinden çıkarak onun acılarını, umutlarını kararlılığını " Hayal ile yoktur alış verişim, her ne demişsem görüp de söylemişim " diyerek abideleştiren Mehmet Akif...

İstiklal Marşı´nı anlamak için onun hangi şartlarda yazıldığını bilmemiz ve bu çerçevede değerlendirmemiz gerekmektedir. İstiklal Savaşının elemli ve buhranlı günleridir: İzmir gitmiş, Bursa düşmüş, Afyon kaybedilmiş. Düşman orduları, Türk yurdunun her yanını işgal etmiş. Türk milleti tarihinin en karanlık günlerini yaşamaktadır. Akif, Kuvayi Milliye´ nin Ege´ deki merkezlerinden Balıkesir´ e gider. Burada halktan aradaki ayrılıkları kaldırmalarını, düşmana karşı birleşmelerini isteyip, herkesi yurt savunmasına çağırır. Meclisin açıldığı günlerde "Artık burada duracak zaman değildir," diyerek Ankara´ ya gelir.

I. İnönü Muharebesinin kazanılmasından sonra meclis tarafından düşmana karşı Anadolu´da tutuşan heyecanı koruyacak; vatan sevgisini ve inancı canlı tutacak bir milli  marşın hazırlanması teklifi yapılır. Ancak  milli marş yarışmasına, ödül vaat edildiği için Mehmet Akif  "Milletin kurtuluşunu para ile mi söyleyeceğiz " diyerek katılmamıştır. Yazılan marşların hiçbiri beğenilmeyince ödülü reddetmek şartıyla “O halde yazalım” deyip yazmıştır.

 İstiklal Marşı "Korkma!" seslenişi ile başlar. Buradaki korku ifadesi sıradan bir korku olmayıp her karış toprağı şehit kanları ile yoğrulmuş aziz vatanımızın kaybedilme endişesinin dillendirilmesidir. Bu, en olumsuz durumlarda dahi ümitli kalabilmenin bir ifadesidir. Çünkü esaret de ümitsizlik de bize yakışmazdı. Bir başka dizesinde ise : Arkadaş! Yurduma alçakları uğratma sakın." diye gençlere seslenir. Vatanın korunması, bastığı yerleri toprak diyerek geçmeyen; bu topraklar altında kefensiz yatan şehit dedelerini unutmayan vefalı bir gençliğin eliyle olacaktı, Öyle de oldu. Milletimizin hür yaşama azmi ve aşkı Mustafa Kemal gibi eşsiz bir liderin öncülüğünde bizlere yeni ufuklar açacaktı . Ezelden beridir hür yaşamış ve bundan sonra da yaşayacak olan milletimiz vatanına ve istiklaline yönelmiş olan bu çılgınca ve hayâsızca saldırılara elbette boyun eğmeyecekti.

İstiklâl Marşını sevmek, ülkemizi sevmektir, İstiklal Marşını coşkuyla söylemek, ülkemize, bağımsızlığımıza sahip çıkmaktır. Bağımsızlığımıza sahip çıkmak ise, onurumuza sahip çıkmaktır. İstiklâl marşı ve bayrak törenlerinde bizlerin göstereceği ciddiyet ve coşkunun derecesi bize bırakılan yüce mirasa ne denli sahip çıktığımızın göstergesi olduğundan; bayrak törenlerine karşı her zamankinden daha duyarlı olmak, bağımsızlık sevdası ile bu toprağa düşmüş şehitlerimize karşı boynumuzun borcu olmalıdır. Konuşmamın sonunda hem bu yüce destanı yazan ustayı, hem de yazdıran sayısız kahramanı rahmetle anarken, son sözü yine üstadın dizelerine bırakıyorum: Mehmet Âkif Ersoy diyor ki: " Allah bu millete bir daha İstiklâl Marşı yazdırmasın."  ama Mehmet Âkif Ersoylar hep olsun.

 

İlçe Milli Eğitim Müdürü Neşet YAZAR´ın Program sonrası yaptığı açılamada; 

Türk Milletinin bağımsızlık mücadelesini ölümsüzleştiren, Türk milletine en zor zamanlarında cesaret veren, milletimizin ortak sesi İstiklal Marşımızın kabul edilişinin 95. yıldönümünü kutlamanın onurunu ve mutluluğunu yaşıyoruz.İstiklal Mücadelemizin zor dönemlerinde kabul edilen Milli Marşımız, bağımsızlık mücadelesi veren milletimize büyük bir moral ve güç vermiştir. İnanıyorum ki bizi biz yapan, bizi bir millet kılan vazgeçilmez değerlerimizin en veciz ifadesi olan İstiklal Marşımız, ilelebet vatan semalarında yankılanacaktır.İstiklâl Savaşı’nın en muhataralı yıllarında Anadolu şehirlerini dolaşarak cihat ruhunu canlandıran ve İstiklâl Marşı’nı da bu ruhla yazarak “kahraman ordumuza” armağan edip , Safahat kitabına almayan Âkif’in ne kadar asil bir ruha sahip olduğunu da görüyoruz.

 

        Bu düşüncelerle, ´İstiklal Harbimizin ruhunu, milletimizin ortak irade ve vicdanını temsil eden İstiklal Marşımızın kabulünün 95. yıl dönümünü kutluyor, Gazi Mustafa Kemal ve Mehmet Akif Ersoy başta olmak üzere, bu büyük eseri milletimizin Milli Marşı olarak bizlere armağan eden Büyük Millet Meclisimizin bütün üyelerini ve bütün istiklal kahramanlarımızı rahmetle, şükranla anıyorum." 

 

 14-03-201614-03-201614-03-201614-03-201614-03-201614-03-201614-03-2016

Korupınar Mah. Vusta Sk. No17/B 02300 Besni ADIYAMAN - 90 416 318 19 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.