Neşet YAZAR´ dan "Sorumluluk " Konferansı
480
16:03
14.12.2017

 

Şehit Mehmet Yağmur Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde gerçekleştirilen Konferansa İlçe Milli Eğitim Müdürü Neşet YAZAR, Okul Müdürü Vakkas KORKMAZ, öğretmenler ve öğrenciler katıldı

 

Görev ve sorumluluk bilincinin küçük yaşlarda kazanıldığını belirten İlçe Milli Eğitim Müdürü Neşet YAZAR;

Görev ve sorumluluk açısından önce başkalarını değil, kendimizi değerlendirmeliyiz. Bize verilen ya da üstlendiğimiz görevleri ne ölçüde yerine getiriyoruz? Görev ve sorumluluklarımızı hatırlatanlara nasıl tepki gösteriyoruz? Örnek insanlar toplumda görev ve sorumluluklarını yerine getiren insanlardır. Büyük zaferlerin, buluşların, eserlerin üzerinde onların imzaları vardır. Büyük acıların, felaketlerin arkasında ise görev ve sorumlulukların ihmali yatar.

Görevini yerine getirmeyen bir öğrenci nasıl başarılı olur?

Görevini ihmal eden bir doktor hastasını nasıl tedavi eder?

Görevini yerine getirmeyen bir asker yenilginin hesabını nasıl verir?

Uhud Savaşında okçuların yerlerini terk etmesi ne büyük acılara sebep olmuştu!

Görevi ihmal, bir hata, bir suçtur. Sorumluluklarımızı yerine getirmemek de. Sorumluluk, görevlerimizin ve davranışlarımızın farkında olmaktır. Sorumluluk, davranışlarımızın hesabını vermeyi ve sonuçlarına katlanmayı kabul etmektir. Sorumluluk, görevlerimizi en iyi şekilde yerine getirmeye çaba harcamaktır. Sorumluluk; hassasiyettir, ciddiyettir, ilgilenmektir, dert edinmek ve özen göstermektir. Sorumluluk, görev aşkıdır. Sorumsuzluk ise, ciddiyetsizliktir, ilgisizliktir, duyarsızlıktır, ihmaldir, özensizliktir. Sorumsuz insanların hayatlarında düzene, disipline ve başarıya rastlanmaz. İnsan olmak büyük bir sorumluluktur. Müslüman olmak ise daha büyük bir sorumluluktur. Bu yüzden yapacağımız her işte, söyleyeceğimiz her sözde dikkatli olmalıyız Kendimize, ailemize, çevremize, toplumumuza ve en önemlisi Allah’a karşı sorumlu olduğumuzu unutmamalıyız. Kuran-ı Kerim de buyurulduğu üzere “Kendilerine peygamber gönderilenlere mutlaka soracağız. Peygamberlere de elbette soracağız. (A’râf  6)” Herkes yaptıklarından sorumludur.

Başarılı ve Başarısız insanların davranışlarını kısaca özetlersek

Başarılı insan daima çözümün bir parçasıdır, başarısız insan ise sorunun bir parçasıdır

Başarılı insanın her zaman bir programı, başarısız insanın ise her zaman bir mazereti vardır.

Başarılı insan ‘işine yardım edeyim’ der, başarısız insan ‘bu benim işim değil’ der.

Başarılı insan her soruna bir çözüm bulur, başarısız insan her çözümde bir sorun görür.

Başarılı insan en olumsuz durumda bile çıkış noktası görür, başarısız insan en olumlu durumda bir engel bulur.

İslam’a göre de akıl sahibi ve ergenlik çağına girmiş her Müslüman sorumluluklarını yerine getirmekle mükelleftir.

 İnsanın başta Allah’a olmak üzere Hz. Peygambere, kendisine,  anne ve babasına, akrabalarına, komşularına, içinde yaşadığı topluma ve tabii çevreye karşı sorumlulukları vardır. De ki: “Eğer Allah’ı seviyorsanız bana uyun ki, Allah da sizi sevsin ve günahlarınızı bağışlasın. Çünkü Allah çok bağışlayandır, çok merhamet edendir.” Al-i İmrân, 3/31

Her insanın yaptıklarından sorumlu olduğu ve kıyamette hesaba çekileceği Kur’an-ı Kerim’de şöyle vurgulanır: “Herkes yaptığının karşılığını ödeyecektir.”Sorumluluğunun bilincinde olan bir insan, sahip olduğu nimetlerin de kıymetini bilir. Allah’ın emirlerini yerine getirmeye ve onun yasaklarından uzak durmaya çalışır.Kötü söz ve çirkin davranışlardan sakınır. İnsanın sorumluluk bilincine takva adı da verilir. Takva, müminin tüm tutum ve davranışlarında Allah’a kulluk bilinciyle hareket ederek Allah’ın koruması altına girmesi, ona duyduğu sevgi ve saygıyı güçlendirmeye gayret etmesi, bu sevgi ve saygıyı zedelemekten korkmasıdır.

YAZAR tarafından yapılan sunumun ardından öğrencilerden soru ve görüşlerin alınmasıyla seminer sona erdi.

 

 14-12-201714-12-201714-12-201714-12-2017

Yayın Tarihi: 14.12.2017