Osmanlıca Gönüllüleri Sertifikalarını Aldı
Hayrât Vakfı ve MEB Öğretmen Yetiştirme Genel Müdürlüğü tarafından tertip ve tanzim edilen Osmanlı Türkçesi Mahalli Hizmet İçi Eğitim Kurslarının sertifika merasimine İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüz SODES Kültür salonunda 30/06/2016 tarihinde saat 11:00’da İlçe Milli Eğitim Müdürü Neşet YAZAR, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürleri Mahmut AKDOĞAN ,Abdurrahman ÇELİK ,RAM Müdürü Murat GÖĞÜŞ ,Hayrât Vakfı Besni Temsilcisi Mükremin ÖZER ve Kursiyerlerin katılımı ile gerçekleştiHayrât Vakfı ve MEB Öğretmen Yetiştirme Genel Müdürlüğü tarafından tertip ve tanzim edilen Osmanlı Türkçesi Mahalli Hizmet İçi Eğitim Kurslarının sertifika merasimine İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüz SODES Kültür salonunda 30/06/2016 tarihinde saat 11:00’da İlçe Milli Eğitim Müdürü Neşet YAZAR, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürleri Mahmut AKDOĞAN ,Abdurrahman ÇELİK ,RAM Müdürü Murat GÖĞÜŞ ,Hayrât Vakfı Besni Temsilcisi Mükremin ÖZER ve Kursiyerlerin katılımı ile gerçekleşti.
Hayrât Vakfı ve MEB Öğretmen Yetiştirme Genel Müdürlüğü tarafından tertip ve tanzim edilen Osmanlı Türkçesi Mahalli Hizmet İçi Eğitim Kurslarının sertifika merasimine İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüz SODES Kültür salonunda 30/06/2016 tarihinde saat 11:00’da İlçe Milli Eğitim Müdürü Neşet YAZAR, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürleri Mahmut AKDOĞAN ,Abdurrahman ÇELİK ,RAM Müdürü Murat GÖĞÜŞ ,Hayrât Vakfı Besni Temsilcisi Mükremin ÖZER ve Kursiyerlerin katılımı ile gerçekleşti.
Hayrât Vakfı Besni Temsilcisi Mükremin ÖZER´in yaptığı konuşma ile başlayan programda,Kursiyerlerden Mustafa OCAKCI´nın konuşması ve Besni İlçe Milli Eğitim Müdürü Neşet YAZAR´ın konuşması ile devam etti. Akabinde Sertifikaların kursiyerlere dağıtımı ile son bulan programda. Konuşmacıların konuşmalarından satırbaşları;
Hayrât Vakfı Besni Temsilcisi Mükremin ÖZER;
"18 bin âlemin Rabbine hamd ve Resul-ü Edibi Habibi olan (a.s.m)’a yaprakların sayısınca, yağmur damlalarının adedince, misafirlerimiz miktarınca salâtı selam olsun. Kelamların en makbulü olan Allahın selamıyla sizleri selamlıyorum. esselamün aleyküm…..
Sayın İlçe Milli Eğitim Müdürüm , Milli Eğitim Şube Müdürlerim ve Değerli Kursiyer Muallim Arkadaşlarım !
Milli Eğitim Bakanlığı ile Hayrat Vakfı Arasında imzalanan protokol neticesinde Öğretmenlere yönelik açılan Osmanlı Türkçesi Kursunun sertifika törenine cümleten hoş geldiniz.
1995 yılında Kültür Bakanlığı ile Hayrat Vakfı arasında imzalanan protokol ile 51 il merkezinde Osmanlıca Kursu açılmıştı.13 Nisan 2012 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ile Hayrat Vakfı arasında imzalanan protokol ile Türkiye genelinde 81 il merkezi 889 ilçe merkezi olmak üzere 970 Halk Eğitim Merkezinde Osmanlıca ve Kuran- Kerim Okuma ve Tecvid Kursları açılması kararlaştırılmıştır. Bugün bu kurslar neticesinde 500 bine yakın kursiyer Osmanlıcayı ve Kur’an okumayı öğrendiler. Besnimiz’de de bu kurslarımıza katılım hayli yüksek oldu. Halk eğitim bünyesinde açılan kurslarda 1500 kursiyerimiz Osmanlıca öğrendi. Yine Hizmetiçi Eğitim kapsamında 257 öğretmen Osmanlıca’yı öğrendi.
Peki Osmanlıca nedir? Osmanlıca konusunda neler söylenebilir? Bu hususta müsaadelerinizle birkaç kelam etmek isterim. Malumunuz üzere Osmanlıca: Türkçe, Arapça, Farsçadan müteşekkil, ecdadın bin yıldır isti’mal ettiği muazzam bir lisan İslam harfleri yani Osmanlıca denen yazımızdır. Ecdat harf olarak Kur’an harfleri olan Osmanlıcayı tercih ederken 1928 de harf inkılâbıyla Latin harflerini kullanılmaya başladık.Güzel Türkçemizdeki hislerimize tercüman olan bazı kıymettar kelimeleri unutmamız, yabancılaşmamız, belki tercih etmememiz mübarek ecdat kanlarıyla yoğrulmuş, 20 milyon kilometrekareden ziyade olan topraklarını kaybetmesi kadar vahimdir.
Güzel Türkçemiz bu asrın başındaki kamusta 80 bin civarında olan kelime sayısı 1940 da basılan sözlükte 15 bin kelimedir. Bu 65 bin kayıp kelime nerede? Ya eski zihinlerde ya da eski lügatlerde. Bu kan kaybı bu geriye gidiş bu kelime kaybı nedendir.
Artık ‘ Osmanlıca Okuryazarı’ olan fedakâr kardeşlerimi tebrik ediyor. Sözlerimi burada bitirirken cümlenizin yaklaşan Kadir Gecesini ve Ramazan Bayramınızı tebrik eder, bizim ve alem-i İslam için, insanlık için hayırlara vesile olmasını Cenab-ı Vahibü-l Ataya Hazretleri’nden diliyorum.Beni sabırla dinlediğiniz için teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum. Esselamu aleyküm."dedi.
Kursiyerlerden Besni İbn-i Sina M.T.A.L. Müdürü Mustafa OCAKCI yapmış olduğu konuşmada; “Sayın İlçe Milli Eğitim Müdürüm,Şube Müdürlerim ve siz değerli meslektaşlarım; Bizler nice zaman sonra tarihimizi öğrenme heyecanı ve bu heyecanın vermiş olduğu enerji ile Osmanlıca öğrenme çabası içerisine girdik. Bizler bunca zaman sonra birşeyler öğrenmenin heyecanını, kelime çözümlemenin zevkini tattık ve bu sayede nice güzel eğlenceli saatler geçirdik. Bu vesile ile Osmanlıca eğitimimizi almamıza vesile olan Hayrât Vakfı’na , Milli Eğitim Bakanlığımıza ve kıymetli hocalarıma saygılarımı sunuyor ve teşekkürlerimi iletiyorum.” dedi
İlçe Milli Eğitim Müdürü Neşet YAZAR tarafından yapılan konuşmada ;
Değerli Meslektaşlarım, Basınımızın güzide temsilcileri , çok kıymetli Hayrat Vakfı temsilcilerimiz ve kursiyelerimiz; hepiniz hoş geldiniz.
İlk önce Mükremin hocamızı ve nezdinde emeği geçen bütün arkadaşlarımızı gönülden tebrik ediyorum. Çünkü yapılan iş sayılarla ifade edilebilecek değil çok daha önemlidir. Bunu nerden çıkarıyoruz? Kısaca şöyle ifade edelim; Yeryüzündeki en büyük imparatorluklardan biri olan Osmanlı İmparatorluğu tarihi boyunca İslama hizmet etmiş,hem kültürel anlamda dünyanın hakimi olmuş. Dünyanın neresinde olursa olsun ilim ve bilim alanındaki gelişmleri takip etmiş, almış geliştirmiş ve yüceltmiştir.
Böyle bir ecdadı kısa bir süre içerisinde unutmuşuz,mezar taşlarını dahi okuyamaz hale gelmişiz. Bütün dünyada o kadar mükemmel eserler bırakmışlar ki gittiğimizde bunlar sizin eserleriniz diyorlar ama okuyamıyoruz. Mekke ve Medine hizmetlerin en güzelini ecdadımız zamanında görmüş ve nice güzel eserler bırakmışlar oralara gidiyoruz eserlerimize bakıyoruz okuyamıyoruz. Şuanda birileri Osmanlı’yı geri mi getiryorsunuz? Diye soruyor, Biz Mirasımızı geri alıyoruz . Hurda fiyatına o kadar eserler yurt dışına çıkarılmıştırki, biz karşılığını şimdi milyonlar ödesek geri alamıyoruz. Eğer bu kültürümüze sahip çıkmış olabilseydik bugün Ülke olarak şuan ki konumumuzdan kat be kat daha güçlü olacaktık.Biz geçmişimizden koparıldık; bilerek veya bilmeyerek kimseyi suçlamıyorum ama geçmişimizi öğrenmeye başlıyor tarihimizi yeniden öğrenmeye başlıyoruz bunun için çok mutluyuz. Hayrât Vakfı şuanda sadece Osmanlıca değil Kuran-ı Kerim öğretimi konusunda da çok güzel işler yapmaktadır. Geçen haftalarda imzaladığımız protokol ile bu sene 1000 öğrenciye eğitim verilmektedir. Kuran-ı Kerim Bir vucüda girerse o vücud Kuran ahlakı ile ahlaklanmaktadır. Kuran ahlağı ile ahlaklanan kişi içinde kötülük barındırmaz. Osmanlıca da bunu destekliyorsa Ne Mutlu Bize.
Bu yaptığı hizmetlerden dolayı Mükremin ÖZER hocama, Hayrât Vakfındaki arkadaşlara ve sertifika alarak gönül veren değerli katılımcı arkadaşlarıma teşekkür ediyor, bu güzel hizmetlerin artarak devam etmesini diliyorum.”dedi